Hvad er SEO?

Hvad er SEO

Hvad er SEO?

SEO, eller Search Engine Optimization (Søgemaskineoptimering på dansk), er nærmest blevet til et buzzword, som nævnes i utallige sammenhænge. Men hvad er SEO egentlig? SEO er en værktøjskasse, som du kan benytte til at optimere dit eller en andens website så søgemaskiner har nemmere ved at indeksere og kategorisere. Ud over at gøre søgemaskinernes arbejde lettere, giver det også dig en gevinst i form af, at potentielle kunder eller læsere har lettere ved at finde dig. Sagt på anden vis vil en søgemaskine efter veludført SEO kunne præsentere din hjemmeside i forbindelse med relevante søgeord.

SEO værktøjskassen giver dig dermed en mulighed for at løfte din organiske trafik, hvilket kan spare dig for mange penge på lang sigt. Det problematiske ved SEO er, at der kan være en ganske stejl læringskurve, især hvis man aldrig rigtig har interesseret sig for, hvordan en søgemaskine fungerer. Søgemaskineoptimering består af mange forskellige bestanddele, herunder brugeroplevelse, tekniske side specifikationer, linkprofil samt søgeord. Vi vil i løbet af denne guide hjælpe dig godt på vej, således du efter at have læst denne guide, vil have en fundamental forståelse af, hvad SEO indebærer, samt hvordan du kan bruge det til at hjælpe din eller en andens hjemmeside frem i søgeresultaterne.

SEO i gamle dage

Lad os tage tilbage hvor det hele startede. Efter internettet blev lanceret var der en efterspørgsel efter en søgemaskine, som kunne indeksere og kategorisere hjemmesider efter indhold samt søgeord, således det ville være nemmere for internettets brugere at finde frem til det ønskede indhold. Denne efterspørgsel affødte flere forskellige søgemaskiner, men der var på daværende tidspunkt ingen regler, og SEO mindede på det tidspunkt mest om det vilde vesten. Man benyttede sig af white text keyword spamming, link-kataloger samt et højt forbrug af tags for at fremme sin position i søgemaskinerne. Denne form for SEO kaldes i dag for black hat SEO.

black hat illustration

Google vandt markedsandele ved at indføre regler og regulativer for at bekæmpe denne spam, for at forbedre brugeroplevelsen. Dette affødte desuden også sloganet ”Don’t be evil” – et slogan, som er værd at have i baghovedet, når man udfører søgemaskineoptimering.

I dag besidder Google størstedelen af søgemaskine-markedet, og det er derfor Googles retningslinjer, som er vigtige at følge, når man udfører søgemaskineoptimering. Googles hjemmeside indeholder mange fantastiske ressourcer, som du kan læse som supplement til denne guide:

Ud over disse tips samt retningslinjer findes der også såkaldte “ranking factors”, som i varierende grad har betydning for, hvor godt dit website klarer sig i søgeresultaterne.

Det vides ikke helt præcist, hvor mange der findes, men backlinko.com har lavet en gennemgående liste af de 200 ranking factors, der menes at have indflydelse på ens hjemmesides placering.

Og for at det ikke skal være løgn har Google endda implementeret flere foranstaltninger, som på bedst mulig vis sikrer, at brugeroplevelsen er i fokus og at man ikke forsøger at manipulere sig til bedre placeringer på uhensigtsmæssig vis. Disse foranstaltninger er Googles egne algoritmer, som holder et vågent øje med alle indekserede hjemmesider og straffer dem, som overtræder reglementet.

Af de mest populære algoritmer kan der nævnes:

Det er en rigtig god idé at få læst disse links igennem, for at få en forståelse af, hvad Google generelt slår ned på, og hvad de gerne vil fremhæve som Best Practice. Hvis der er begreber eller udtryk du ikke forstår skal det ikke slå dig ud – vi kommer til at gennemgå begreber samt teknikker, så du får den fundamentale forståelse af SEO branchen.

Eftersom der foretages milliarder af søgninger hos Google dagligt, er det naturligt, at søgemaskineoptimering er blevet så vigtigt. Giver man ikke søgemaskineoptimeringen den nødvendige opmærksomhed risikerer man som hjemmeside-ejer at blive ”overhalet” af konkurrenter, som investerer de nødvendige ressourcer – uagtet om det er tid eller penge. Søgemaskineoptimering er nemlig ikke kun vigtigt for at gøre det nemmere for søgemaskiner at finde ud af, hvad en hjemmeside handler om. SEO er måske endnu vigtigere i et brugeroplevelse-øjemed, idet man ved at følge retningslinjerne (Best Practice) sørger for, at ens website er i tip top stand.

At bruge ressourcer på SEO er derfor en win-win, og ansætter man en SEO-konsulent til at gøre arbejdet for en, kan man godt forvente et fornuftigt afkast på SEO-investeringen på lang sigt, da et veludført stykke optimeringsarbejde som regel giver flere kunder eller læsere.

On-Page og Off-Page SEO

Søgemaskineoptimering kan enten foretages på ens hjemmeside, eller ved at påvirke eksterne faktorer. Disse to måder at eksekvere SEO på kaldes henholdsvis for On-Page og Off-Page SEO.

On-Page SEO (eller on-site SEO) er de optimérbare faktorer, som har indflydelse på ens rangering i søgeresultaterne.

Der findes mange forskellige faktorer på ens side, og dette har Moz opsummeret i en flot grafisk illustration:

optimeringsfaktorer fra moz
Billede lånt fra https://moz.com/blog/visual-guide-to-keyword-targeting-onpage-optimization

 

Som billedet viser handler on-page SEO altså om at optimere ens indhold samt HTML-kode, således man kommer til at rangere højere i søgeresultaterne. Ved at udføre on-page SEO formår man at hjælpe både søgemaskine samt læser med at finde ud af, hvad hjemmesiden handler om. Endvidere hjælper det med at finde ud af, hvorvidt hjemmesiden er relevant ift. det keyword, som der er søgt på og dermed, hvor højt den skal rangere i søgeresultaterne.

I gamle dage handlede det mest om at få pakket disse keywords ind i teksten på mest snedig vis, således søgemaskinerne ville anerkende ens hjemmeside. I dag er der mange flere faktorer der spiller ind, som Googles retningslinjer længere oppe også peger imod.

Som vi linkede til tidligere giver de 200 ranking factors et godt indblik i, hvad Best Practice inden for On-Page SEO bør være. En god huskeregel er, at man hele tiden skal have brugeroplevelsen in mente. Kan man formå at ”knække koden” og finde ud af, hvem ens brugere er, samt hvilket indhold de er interesseret i, vil søgemaskiner som regel belønne dig – forudfattet at du præsenterer struktureret kvalitetsindhold.

Som nævnt består on-page SEO også af at optimere HTML-koden, hvilket vi vil komme nærmere ind på i forbindelse med gennemgang af teknisk SEO senere i denne guide. 

Off-Page (Off-Site) SEO handler derimod om at styrke ens position i søgeresultaterne ved at skrue på eksterne faktorer. Det handler derfor om at påvirke troværdigheden af ens website, typisk ved at få andre til at linke til dig. Ved at få andre til at linke til dig styrker du din backlink profil, hvilket er ret så vigtigt, når det kommer til SEO. At bygge sådanne links aktivt kaldes for linkbuilding, hvilket vi også kommer til at gennemgå senere i guiden.

Off-Page SEO handler dog ikke kun om at bygge links, men derimod også om at få såkaldte ”brand mentions”, så offentlighedens kendskab til ens hjemmeside eller varemærke forøges, hvilket som regel giver et løft i trafikken og dermed mere troværdighed.

Hvordan laver man SEO?

Så hvordan udfører man egentlig søgemaskineoptimering? Det er et godt spørgsmål, for søgemaskineoptimering er som påpeget ikke kun én ting, men derimod et begreb som dækker over flere forskellige teknikker og ”nicher”, hvor man anvender forskellige strategier til at optimere ens hjemmeside.

Man kan dele SEO op i følgende kategorier:

Vi vil gennemgå hver af disse kategorier så du har en forståelse for, hvordan du kan benytte disse kategoriers strategier og taktikker til at optimere din hjemmeside. De fem kategorier varierer desuden i indflydelsen på ens ranking, og det har vi valgt at illustrere som følgende:

jaskovs seo pyramide

Som tidligere påpeget er brugeroplevelsen eller brugervenligheden noget af det, som Google vægter allerhøjest, hvilket også forklarer de mange retningslinjer og algoritmer. Derfor er en brugervenlig hjemmeside noget af det første, du skal sørge for at eksekvere i din SEO-kampagne. Det nytter ikke noget at tiltrække en masse nye kunder eller læsere vha. et af de øvrige SEO-trin, hvis ens hjemmeside på ingen måde er brugervenlig. Det mest sandsynlige scenarie i den situation er, at de forlader siden meget hurtigt, og aldrig kommer igen. Det kan skade din placering i søgeresultaterne yderligere.

Brugervenlig hjemmeside

At lave en brugervenlig hjemmeside kræver først og fremmest, at man har en fornuftig brugergrænseflade. Hvis man i forvejen synes at ens hjemmeside er flot grafisk, og at den har et naturligt flow, kan det være en meget god idé, at få et familiemedlem eller en ven/kollega til at besøge din hjemmeside og forholde sig kritisk til, hvordan de oplever brugervenligheden. Det er som regel svært at få øje på ens egen fejl, så udefrakommende hjælp er nyttigt her.

Et smart trick til hurtigt at få hjælp udefra, er ved at benytte “starbucks testen”. Denne test kan benyttes, hvis du vil have tjekket om din hjemmeside er brugervenlig, om dit nye logo er pænt eller noget helt tredje. I alt sin enkelthed går testen ud på, at du tager ned på din lokale kaffebar, og spørger tilfældige folk om deres meninger, til hvad du nu end søger svar på. Hvis du vil have tjekket brugervenlighed, kan du f.eks låne dem en computer til at bruge lidt tid inde på din hjemmeside.
Fordelen ved denne test er, at du hurtigt får et ærligt svar, da respondenterne ikke har noget forhold til dig eller dit produkt. Udover det trækker det heller ikke ned, at testen er gratis.

Når man har sikret sig, at brugeren har nemt ved at navigere på ens website, kan man begynde at tænke på det mere nørdede og tekniske. Har man ikke allerede et sitemap, er det en rigtig god idé at få lavet et, især fordi det hjælper søgemaskiner med at finde ud af, hvordan din hjemmeside er stykket sammen.

Der findes heldigvis også værktøjer, som kan hjælpe dig rigtig godt på vej til at optimere din side, såfremt den bliver optimeret ift. brugere og søgemaskiner. Vores foretrukne værktøjer, når en hjemmeside skal analyseres for optimering-punkter ift. brugervenlighed er Googles eget PageSpeed værktøj samt SEOSiteCheckups værktøj.

De informationer, man får ud af at bruge disse værktøjer, kan for en nybegynder godt virke en anelse overvældende, især hvis man ikke har dannet kendskab til, hvordan hjemmesider fungerer under ”motorhjelmen”. Har man svært ved at forstå resultaterne kan det derfor være en god idé at konsultere en SEO-ekspert, eller blot tage en snak med sin webmaster, for at finde ud af hvordan manglerne kan løses.

Når brugervenligheden er på plads, og man endvidere har sørget for, at ens side er optimeret således den loader alting hurtigt, har man skabt et rigtig solidt fundament. Herved kan man begynde at optimere videre vha. de andre kategorier og dermed øge sin organiske trafik. Dog skal man sørge for, at man ikke får hvem som helst ind på sin hjemmeside. Google ser nemlig også på brugernes interageren på dit website, hvilket kan få konsekvenser, hvis du får den forkerte trafik. Det gælder derfor om at have indhold, der appellerer til et bestemt segment. Hvordan man optimerer sit indhold, er hvad næste trin handler om.

Søgeord og tekster

Som påpeget tidligere handlede det i søgemaskinernes begyndelse, blot om at proppe ens website med bestemte keywords, for at rangere højt. I dag er keywords (herefter søgeord) stadig vigtige, men der er samtidig mange andre faktorer, som også spiller ind.

Hvis du er lidt usikker på, hvad søgeord er, og hvordan man laver en såkaldt søgeordsanalyse har vi skrevet en guide, der går i dybden med at fortælle dig, hvordan man laver en søgeordsanalyse. Guiden beskriver blandt andet, hvordan du kan tracke din SEO performance, hvilket er en rigtig god idé, hvis man vælger at investere tid og penge i SEO.

Søgemaskiner har nu til dags et meget større fokus på kvalitetsindhold, end de tidligere har haft. En god regel man kan skrive sig bag øret, inden man publicerer indhold på sin hjemmeside er: Er dette noget jeg selv vil læse – og måske lige så vigtigt, virker det naturligt at læse? Med dette henvises der til SEO i gamle dage, hvor teksterne virkede meget unaturlige og egentlig bare blev skrevet for at fylde dem med relevante søgeord (kendt som ”Keywords stuffing”).  Så hvis du har skrevet en relevant artikel, med et helt naturligt og brugervenligt læse-flow, burde du være ”home safe”, hvilket betyder at du har produceret indhold, der er med til at forbedre din SEO.

Lad os antage du ejer en hjemmeside, der sælger grill og grilludstyr. Her ville det være en rigtig god idé at publicere indhold på din hjemmeside, der tilføjer en form for merværdi til de besøgende på siden. Det kunne f. eks være tips og tricks til at rengøre sin grill. På denne måde producerer du indhold, der er relevant for din hjemmeside, giver nyttig viden for brugerne af din hjemmeside, og sidst men ikke mindst kan det hjælpe med at forbedre dine rankings på Google. Et smart trick når man skriver sådan en artikel, er at lave links til sine egne produkter (hvilket på fagsprog kaldes for interne links). I eksemplet ovenfor skal der formentlig benyttes noget rengøringsudstyr til grillen, som din hjemmeside sælger. Her kan du helt naturligt lave links til de produkter, der er relevante. Det er dog ekstremt vigtigt at tænke på, at du hele tiden holder det relevant. Dvs. du ikke skal lave links til produkter der ikke giver mening. Sørg også for at du ikke rammer alt for mange forskellige søgeord i din artikel. Hav et ”focus keyword” in mente når du skriver, og sørg for at bruge det i et naturligt flow gennem hele artiklen.

Short tail og long tail søgeord

Short tail søgeord er ofte meget generelle ord eller fraser, som kun indeholder et eller to søgeord i. Eksempler på dette kunne være: ”Billig mad”, ”Billigt tøj”, ”biler”, ”Restaurant København”. Hvorimod Long tail søgeord består af flere ord, og er ofte meget mere præcise og direkte søgninger. Eksempler på dette kunne være: ”Bedste familiebil i Danmark 2017” eller  ”Asiatisk Michelin restaurant i København”.

graf over short og long-tail keywords
Billede lånt fra https://www.bmconsulting.in/blog/keyword-research-strategies-real-estate-pay-per-click-campaign/

 

Som denne graf viser, er der sammenhæng mellem “søge volumen”, ”Short/long tail” og ”konversion-raten”. Jo længere og mere specifik søgningen bliver, jo større chance er der for at disse brugere konverterer, hvilket jo er en meget vigtig ting, hvis man driver en forretning på nettet. Som hjemmesider ejer skal du derfor finde ud af, om der måske er nogle få long tail søgninger, der kan være relevante for din hjemmeside. Det kan sagtens være, der kun bliver søgt efter disse long tail søgninger 10-15 gange om måneden, dog kan disse 10-15 personer være guld værd for dig, da det er stor chance for, at de konverterer. Dog skal du have in mente, at det skal være søgeord med lav konkurrence, før du begynder at målrette dine forskellige landing pages med disse søgeord. En af måderne at målrette disse long tail søgeord er ikke overraskende; man skal producere meget højt kvalitets indhold, henvendt til netop disse søgeord.

For at summere op kan man sige at den største del af søgevolumen på Google er ved short tail søgeord, hvorimod der helt klart er størst chance for at få folk til at konvertere ved de lidt længere og mere specifikke long tail søgeord.

Duplicate content

Originalt indhold er en af nøglerne til at opnå succes i søgemaskinerne. Et vigtigt aspekt, når du skriver tekster til din hjemmeside er, at indholdet skal være dit eget. Hvis du vælger at kopiere tekster fra andre hjemmesider, betragter søgemaskinerne dette som ”duplicate content”. Søgemaskinerne er ikke interesserede i at vise det samme indhold i deres søgeresultater. Dette betyder, at det kun er det ene af de to ens resultater, der bliver vist i søgeresultaterne, hvorimod det andet slet ikke bliver inkluderet. At undgå duplicate content er dermed også en vigtig del af din søgemaskineoptimering!

Hvis du nu sidder og er overbevist om, at du ikke har noget duplicate content på din hjemmeside, kan det være en god idé alligevel lige at tjekke op på det. Ifølge en undersøgelse består omkring 29% af internettet af duplicate content. Der er derfor stor sandsynlighed for, at din hjemmeside også indeholder duplicate content af en eller anden art.

Hyppige former for duplicate content.

  • Printervenlige versioner af indhold på din side kan lede til duplicate content. Dette sker hvis du har en ”Print-only URL” der i princippet skaber flere versioner af den samme side.

 

  • Hvis din hjemmeside eksisterer med og uden ”www.”, som f. Eks ”minhjemmeside.dk” og ”www.minhjemmeside.dk”. Hvis disse to sider indeholder det samme indhold bliver det betragtet som duplicate content. Dette kan i de fleste tilfælde løses ved at lave en  ”301 redirect” fra den duplikerede side til den originale hjemmeside. Laves der som i dette tilfælde en ”301 redirect”, fra ”www.minhjemmeside.dk” til ”minhjemmeside.dk” vil brugeren, og al trafikken, i stedet for, blive sendt hen til minhjemmeside.dk

 

  • Indhold du har kopieret fra andre sider. Dette punkt giver nok sig selv, men har du overvejet at f. eks produktbeskrivelser også tæller med som duplicate content? Det er derfor en god idé at skrive sine egne tekster til de produkter man har på sin hjemmeside. Vi ser alt for hyppigt at folk kopierer tekster direkte fra producenternes hjemmesider, eller i værste fald deres konkurrenter.
    Sælger du f. eks træplanker i forskellige længder og træsorter er det ikke nok bare at skrive ”træplanke”. Her skal du skrive alle specifikationer ind som f. eks” Lys egetræsplanke i længden 180×10 cm”, ”Mørk egetræsplanke i længden 150×10 cm” osv. Google straffer dig som sådan set ikke med en ”penalty” ved at have duplicate content på din side, medmindre det er et meget groft tilfælde. Dog som tidligere nævnt, kan det ende med at din side ikke bliver vist i søgeresultaterne, hvilket resulterer i meget lidt trafik til din side.
duplicate content billede fra Moz
Billede lånt fra https://moz.com/learn/seo/duplicate-content

Billeder og video

Billeder og video er også en vigtig del, når du tilføjer nyt indhold til dine landing pages, da de er med til at forstærke dit budskab. Publicerer du et langt indlæg med få eller slet ingen billeder kan dette virke uoverskueligt for læseren, der til følge af dette dropper at læse dit indhold. Hvis du derimod skriver et indlæg fyldt med relevante billeder og videoer, virker indlægget mere imødekommende, og giver læseren lyst til at læse det hele. Dog er det ikke helt ligegyldigt, hvordan du tilføjer dine billeder til din hjemmeside. Billederne kan nemlig også være med til at drive mere trafik til din hjemmeside, eller måske endda få folk til at linke til din side/billede.

Googles billedsøgning er ofte undervurderet, og flere personer glemmer helt denne mulighed for ”gratis” trafik. Op imod en tredjedel af alle Google søgninger er efter billeder. Ud over det, så er det omkring 12,5% af alle søgeresultater, der viser billeder når du har søgt. Det vil altså sige, at der er en enorm mulighed for trafik ved at benytte billeder på sin hjemmeside. Dog er Google begyndt på at vise billeder fra deres søgeresultater i stor udgave, hvis man klikker på dem, i stedet for at linke til hjemmesiden de oprindeligt kommer fra. Derfor afhænger det lidt af, hvilke produkter du sælger.

google søgning af gasgrille

Eksempel hvis man googler “weber gasgrill”. Her er første resultat et billede fra xl byg’s hjemmeside. Hvis man klikker på billedet i søgeresultaterne, bliver det i første omgang vist som ovenstående. Her kan man så efterfølgende klikke på “besøg” og købe grillen.

Sælger du produkter der skal sælges ”visuelt”, er det en rigtig stor fordel at ranke højt på Googles billedsøgning. Et andet eksempel er folk, der fremstiller data grafisk. Her er der mulighed for, at dit materiale kan blive delt og linket til, hvis du rangerer højt. Her vil dine billeder eksempelvis kunne blive brugt som kildemateriale på andre hjemmesider.
Det er desuden vigtigt, at billederne og beskrivelserne på din hjemmeside harmonerer med teksten og URL’en på siden, for at det kan ranke højt.

Alt text

Alt text er den tekst, der associeres med billedet på din side, og forklarer i bund og grund hvad der er på billedet, og billedets funktion på siden. Alt teksten er noget du selv skal tilføje, og vi anbefaler at dette er noget du tilføjer til alle dine billeder. Igen er det vigtigt, at det du skriver virker naturligt, og du ikke prøver at fylde teksten med alt for mange forskellige søgeord. Har du f. Eks et billede af en flyttemand der løfter en stol ud af en varevogn, kan din alt text være ”Flyttemand flytter stol ud af varevogn”. Eksempler på dårlige eller mangelfulde alt text ville være ”Flyttemand” eller ”Flyttemand fragt flytte mand flytte løfter stol bil vogn varevogn flyttebil lastbil bil”. Det er bla. denne tekst Googles billedsøgning kigger efter, for at finde ud af hvad der er på billedet.

<img src=”Flyttemand.jpg” alt=”Flyttemand flytter stol ud af varevogn”>  

Hvor ”img src” referer til billedets titel og ”alt” referer til alt teksten.

Generelt om content writing

Hvad er formålet med den tekst du skal til at skrive? Og endnu vigtigere, hvor og hvordan skal indholdet publiceres? Der er meget stor forskel på, hvordan du skal skrive din tekst, alt afhængig af om det er en lang artikel, reklame eller måske en produktbeskrivelse. Først skal du finde ”rammerne”, for det du skal til at skrive. Overvejer du at skrive en artikel på 75 ord, burde du måske droppe idéen, da det formentlig ville ende med at være et ligegyldigt stykke content, både i SEO henseende, men også content mæssigt. Hvis du derimod kan finde på en god måde at forlænge indholdet, og tilføje en masse mere nyttig viden og indhold, er det nok en god idé at gå i gang med at producere indholdet.

Skal du lave en reklame? Så er det vigtigt, at du først finder ud af, hvor den skal publiceres. Services såsom AdWords og hjemmesider som Facebook er værdige kandidater. Der findes mange forskellige platforme at reklamere på, og hver enkelt platform er forskellig i forhold til hvilken tekst du skal skrive.

Du skal selvfølgelig holde dig inden for de rammer og krav, der er sat op for at du må annoncere på pågældende platform. Men husk nu, at du betaler penge for det, så det er ekstremt vigtigt, at du har gennemtænkt formålet med din annonce, og at du derfor bruger en masse tid og tanker på at lave en velovervejet og veleksekveret annonce. Brugerne får kastet annoncer i hovedet konstant i løbet af en dag. Der er ingen tvivl om, at de er kritiske og vælger de dårlige annoncer fra.

Der er ikke noget galt i at søge hjælp udefra. Dette kan enten gøres ved hjælp af professionelle SEO og marketing bureauer, som Jaskov Consult, men nogle gange også bare igennem forums og hjælp fra familie og venner.

Vær relevant

Dette emne har vi snakket en hel del om, men det er der også en grund til. Begynder du at skrive om ligegyldige ting på din hjemmeside, kan det hurtigt begynde at gå den forkerte vej med hensyn til besøgende og rangeringer i Google. Har du en hjemmeside med en blog, vil du formentlig blive kontaktet af en masse forskellige personer, der tilbyder at publicere gratis content til din hjemmeside, hvis de bare får lov at linke til deres egen side.

Pas på med at sige ja til denne slags samarbejde. Ofte er kvaliteten af deres indlæg ringe og mangelfulde, og kun lavet med hensigt på at få et link der peger mod deres egen hjemmeside. Derfor, bør du kun sige ja, hvis du selv kan se, at deres indlæg kommer til at skabe merværdi for din hjemmeside, og ikke mindst dine brugere.

to cirkler der mødes på midten for at illustrere relevans

Vær original

Find på dit eget indhold. Det er meget simpelt og så alligevel ikke. Internettet har efterhånden eksisteret i mange år, og der findes tonsvis af forskelligt indhold derude. Det kan derfor virke uoverskueligt at tilføje noget nyt og samtidigt originalt indhold, til din egen hjemmeside. Husk på, at det ikke er ulovligt at samle inspiration fra andre sider. Du kan sagtens låne idéer fra andre, og så bare formulere det på din egen måde, så det giver mening for dine brugere (Dette kaldes også for copywriting). Der findes mange forskellige måder at producere nyt indhold. Du kan f. eks skrive om nye produkter på hjemmesiden, hvordan man bruger eksisterende produkter eller måske snakke om en ny lovgivning der har relevans for din hjemmeside og brugere. Kun fantasien sætter grænser, så det handler bare om at være kreativ.

Engagér dine læsere

Når du producerer indhold til din hjemmeside, kan det ofte være smart at få dine brugere til at kommentere på det. Det kan enten være spørgsmål, brugertips, erfaringer osv. Ligegyldigt hvad det er, så viser det tegn på, at din side er spændende og relevant, og at dette er noget Google, og de andre søgemaskiner ser som et kæmpe plus.

SEO tager tid

Når du producerer dit indhold skal du have styr på, hvordan du bygger det op rent SEO-mæssigt. Dette skal dog ikke præge din tankegang i hvert enkelt ord du skriver, så det ender med at blive en omgang mekanisk og ikke sammenhængende tekst. Dette er lidt ligesom at stå i et køkken og lave en ny ret. Første gang følger du opskriften til punkt og prikke og tager tid på alt. Efter du har prøvet den samme opskrift nogle gange bliver det hele lidt lettere og resultatet meget bedre. Husk på, at man ikke lærer alt på en dag. Hvis du giver den en skalle og lidt ekstra tid, skal du nok blive dygtig.

Ankertekst som lokkemad

Ankerteksten er den tekst som du kan klikke på, der fungerer som et link. Groft sagt er det en anden måde at sige hyperlink på.

Eksempel på ankertekst:

Hvis du f. eks vil læse flere guides, kan du med god grund hoppe ind på vores blog, og læse nogle af vores andre blog posts.”

Som du kan se her, er teksten ofte blå, og man er derfor ikke i tvivl om, at dette er et link.

Sørg for, at links bag en ankertekst åbner op i et nyt vindue, så dine besøgende kan blive færdige på din side, før de går videre til hvad der måtte gemme sig bag linket.

I gamle dage proppede folk deres anker tekst med søgeord, for at optimere dem. Dog er dette ikke en god idé mere, da Google slår ned på denne slags, og ser det som en form for spam.

Eksempel på dårlig anker tekst:

Billigste bilforsikring til din bil

Eksempel på god anker tekst:

Klik her for at læse mere om vores billige bilforsikringer

Som med så meget andet SEO, gælder det om at lave en naturlig ankertekst, der ikke bryder læse flowet, og påvirker brugeroplevelsen negativt.

Hvornår skal man bruge ankertekst?

Der er mange forskellige situationer, hvor man kan benytte ankertekst. Dette gælder både når du laver interne og eksterne links. Men nogle af de mest hyppige tidspunkter at benytte det på, er når man linker til sine egne produkter, linker til lignende artikler, eller linker til eksterne artikler og hjemmesider.

Når man har optimeret ens tekster med relevante søgeord og derudover sørget for at ens indhold bærer præg af høj kvalitet er man for alvor godt i gang med at have optimeret ens website ”on-page”. Din hjemmeside er nu SEO-optimeret; den indlæser hurtigt og er desuden spækket med indhold, som tiltrækker det helt rigtige segment af læsere ved hjælp af den grundige søgeordsanalyse du har foretaget. Derfor er det jf. vores SEO-trekant tid til at gøre flere folk opmærksomme på din hjemmeside, hvilket de sidste tre kategorier handler om.

Brugerinteraktion

Som du jo nok ved, er der hverken en hurtig eller let vej til side 1 på Google. Google benytter en masse forskellige parametre til at vurdere, hvorvidt din hjemmeside skal rangere højt eller lavt. Det vurderes, at der findes op mod flere hundrede forskellige parametre, som Google benytter til at vurdere din hjemmeside. Vi har valgt at sætte fokus på nogle af de allermest vigtige, som omhandler brugerinteraktion. Dette har vi valgt at gøre, da dette er nogle af de vigtigste ranking factors, der samtidig er let at måle på. Dvs. man hurtigt kan vurdere om ens egen SEO indsats er med til at påvirke disse parametre.

Click Through Rate – Klikrate

Click Through Rate (herefter CTR) er et begreb der ofte bliver brugt når man snakker om online markedsføring. Begrebet dækker bla. over hvor mange der klikker på netop dit link/banner/reklame. Helt præcist dækker CTR over hvor mange der klikker på dit link, ud af hvor mange visninger det har haft. Hvis der f.eks er 1000 der har set din reklame, og der er 40 der har klikket på den, er din CTR på 4%.

eksempel på CTR udregning

Visninger bliver ofte også kaldt for ”impressions” og dækker egentlig bare over hvor mange der har set dit link/annonce osv. Det kan enten være i de organiske søgeresultater på Google, et nyhedsbrev, AdWords eller en anden form for annonce hvor man betaler for at klikke, også kendt som Pay-Per-Click(PPC).

CTR bliver brugt som et måleinstrument til at vurdere hvor godt f. eks en AdWords annonce klarer sig. Hver enkelt annonce og søgeord har sin egen unikke CTR, dvs. at man kan måle alle sine kampagner og søgeord individuelt. Performer din annonce ikke som ønsket, kan du ved at ændre på teksten, se hvordan den enkelte CTR for annoncen ændrer sig. CTR er med til at bestemme annoncens position og Cost-per-click(CPC). CPC dækker bare over prisen du skal betale, for hvert enkelt klik på din annonce. Som nævnt tidligere er Google og de andre søgemaskiners mål, at levere de bedste resultater til deres brugere, og her er CTR en af de vigtige faktorer.

Et eksempel på dette:
Lad os antage at du igen har en hjemmeside der sælger grill og grilludstyr, og du har besluttet dig for at have annoncer kørende på Google. Hvis der så er mange personer, der efter at have søgt på ”billig kuglegrill”, ”Grilludstyr” eller lignende, klikker på din annonce, er dette en indikator på at din hjemmeside er relevant i forhold til de valgte søgeord, da din CTR er høj.

Konversions rate (Conversion rate)

Konversions rate er den procentdel af dine besøgende der gennemfører/completer et opsat ”mål” på din hjemmeside, ud af alle de besøgende. Et ”mål” kan være alt fra at en person køber et produkt på din hjemmeside, til at de signer sig op til dit nyhedsbrev. Det vigtigste er bare at det er målbart, så man kan lave statistik på det, og måle hvor godt de forskellige mål konverterer. Som definitionen fortæller er konvertering ganske vigtig for enhver hjemmeside, hvorfor konverteringsoptimering kan vise sig at være en fremragende investering.

Lad os antage at du en måned har 100.000 besøgende. Ud af de 100.000 vælger 7.000 af dem at tilmelde sig dit nyhedsbrev.

eksempel på conversion rate udregning

 

Her ses det, at konversions raten er på 7%. Hvilket betyder at 7% af alle de besøgende har konverteret. Der er flere gode grunde til, at man skal opsætte forskellige mål på sin hjemmeside. Hvis du opsætter mål, med henblik på at tracke konversion-rate, kan du helt specifikt måle kvaliteten af de tiltag du foretager på hjemmesiden. Ændrer du f.eks din praksis til at få brugerne til at tilmelde sig dit nyhedsbrev, kan du måle effekten heraf. Her kan du teste ting som størrelse og farve på din ”tilmeld nyhedsbrev” knap og måle de forskellige konversions rater. Ved at gøre dette optimerer man hele tiden sin hjemmeside.

Call-to-action(CTA)

Call-to-action er et godt begreb at kende, når man skal bygge sin hjemmeside op. Dine Call-To-Actions er nært beslægtede med din konverteringsrate, og er groft sagt det, der får dine besøgende til at konvertere. Dette kan så igen variere og være alt lige fra at få de besøgende til at blive ringet op af din virksomhed, eller tilmelde sig en 30 dages gratis prøveperiode på din service.

Der er forskellige faktorer, der påvirker effektiviteten af din CTA. Men den alt overskyggende og mest vigtige faktor må være, at din CTA skal være synlig, så brugeren ikke selv skal lede efter det. Man kan sige den skal fungere som en slags ”lokkemad”. Dog er det super vigtigt at CTA’ens placering virker naturlig, og ikke er et irriterende og forstyrrende element, der påvirker brugeroplevelsen negativt. Din CTA tekst skal være kort og præcis, og kan være tekster som ”Kom godt i gang”, ”Start prøveperiode” eller ”Prøv gratis nu”. Ved at placere disse tydeligt, evt. i en farvet boks er der større chance for at dine brugere konverterer.

call to action knap

Bounce rate

”Bounce” dækker over hvor mange af dine besøgende, der kun besøger en enkelt side på din hjemmeside, for så efterfølgende at forlade siden. ”Bounce Rate” er så et udtryk for hvor mange af dine totale besøgende, der hopper væk igen efter kun at have besøgt din side.

Det bliver udregnet således:

udregning af bounce rate

Har du f. eks haft 10.000 besøgende den sidste måned, og 1400 af dem har forladt siden efter at have kigget på en enkelt side, er din bounce rate på 14%

eksempel på bounce rate udregning

Om en høj eller lav bounce rate påvirker dine placeringer afhænger af, hvilken hjemmeside du har. Driver du en hjemmeside, der stort set kun består af en enkelt side, betyder det ikke det store om du har en høj bounce rate. Et eksempel på dette kunne være en blog, hvor alle dine blog posts er på forsiden er bloggen. Driver du derimod en hjemmeside med en masse små sider, er det vigtigt at du har en lav bounce rate, for at optimere din SEO performance. Et eksempel på dette kunne f. eks være en hjemmeside med opskrifter, hvor folk skal klikke ind på opskrifterne for at få noget brugbart ud af din hjemmeside.

Hvordan sænker man så sin bounce rate spørger du måske dig selv?

Der findes et hav af forskellig måder at sænke sin bounce rate: Vi har valgt at liste et par forskellige af dem op her:

Let læseligt indhold

Dette er ikke et parameter man kan måle direkte på, og måske ikke direkte et parameter man kan putte i kassen ”brugerinteraktion”. Dog er det en af grundstenene til at brugerne får lyst til at interagere med din hjemmeside. En god brugeroplevelse, der selvfølgelig også inkluderer let læseligt indhold, er nærmest den vigtigste faktor, for at beholde dine besøgende på din hjemmeside. Er din hjemmeside sat brugervenligt op, er der langt større chance for at de har lyst til at læse indholdet færdig og klikke videre til andre af dine landing pages. Er dette indhold af høj kvalitet, og samtidig skrevet på en let læselig måde, er der rigtig gode chancer for, at dine brugere vælger at bruge lang tid på din side.

Internal linking

Sørg for at indsætte interne links på din hjemmeside. Skriver du et blogindlæg, så lav f. eks et link til lignende artikler i løbet af indlægget. Men husk nu, at det skal være relevant og give mening for læseren. Igen, sørg hele tiden for, at tænke på brugeroplevelsen. Internal linking er med til at højne niveauet af brugerinteraktion, og dermed også med til at forbedre faktorer som f. eks Bounce rate.

Opdateret indhold

Der er ingen, der gider læse gammelt indhold. Internettet er simpelthen fyldt med så meget nyt og opdateret indhold, at der slet ikke kan betale sig at have gammelt indhold på sin side, hvis man er ude efter at få mange besøgende. Har du blogindlæg, der er for gamle på den ene eller anden måde, så sørg for at opdatere deres indhold løbende. En god øvelse er at gå igennem alle dine blogposts en gang om året, for at se om du kan opdatere dem, eller evt. bare tilføje noget mere indhold til dem.

De ”rigtige” besøgende

Tjek hvor dine besøgende kommer fra, og se om der evt. er en kilde der har dårligere CTR end de andre. Hvis du kan se at der er et tydeligt mønster, i at dine besøgende fra dine Facebook annoncer har en dårlig CTR, så har du formentlig ramt den forkerte målgruppe, eller lavet en anden ”fejl” i din kampagne. Den nemmeste måde at holde øje med dette er ved at lave mål og konverteringssporing. Hermed sørger man for at få dette ændret så du ikke betaler for besøgende, der alligevel ikke konverterer eller hopper videre rundt på din hjemmeside. Et andet scenarie er, hvis du driver en B2B side. Her kan man let komme til at tiltrække B2C kunder, som med det samme forlader din side når de opdager den kun er til B2B. Hvis du driver en B2B side og samtidig benytter dig af online marketing kanaler som f. eks AdWords, er det ekstremt vigtigt, at du overvåger din trafik fra disse kanaler, og holder øje med, hvor mange der konverterer. Du kan formentlig efter kort tid vurdere, om det er en god idé eller ej at reklamere for det pågældende produkt. En indledende øvelse for en B2B hjemmeside kunne også være at dele alle sine produkter op i B2B og B2C, og derfra kun bruge annoncekroner på de B2B produkter man er sikker på, at de normale forbrugere ikke har tænkt sig at klikke på(for derved at undgå kæmpe ekstra omkostninger).  For at holde øje med ens trafik anbefaler vi Googles fantastiske værktøj, Google Analytics

Loading time

Er din hjemmeside lang tid om at loade, er der mange, der hurtigt vælger at forlade siden igen. Det er derfor ekstremt vigtigt, at din hjemmeside er opsat korrekt for at minimere loading time. Hvis din hjemmeside indlæses langsomt, eller hvis du blot er nysgerrig, anbefaler vi at du ser nærmere på vores side omkring hastighedsoptimering.

Mobil venlig hjemmeside

De seneste par år er trafikken skiftet mere og mere over til mobil og tablet, fremfor computer. Dette kræver, at din hjemmeside derfor er sat ordentligt op, så den kan læses på en brugervenlig måde på både mobil og tablet. Loader din hjemmeside forkert og eller langsomt, hvis man besøger den på mobil, mister brugeren hurtigt lysten til at interagere med din hjemmeside. Dette resulterer i bla. i færre besøgende og dårligere ”bounce rate”. Du kan læse mere om dette i afsnittet om ”Teknisk SEO optimering”, eller besøge vores dedikerede side omkring mobilvenlige hjemmesider.

Pages/session

Pages per session hænger lidt sammen med bounce rate, og dækker over det gennemsnitlige antal af sider, hver besøgende besøger pr session. Sessions dækker over, når en bruger klikker ind på din side, til de forlader den igen. Hvis dine besøgende i gennemsnit har mange pages/session, betyder det, at de er engageret i din side, og at din side består af kvalitetsindhold. Dette er en god indikator for søgemaskinerne, og kan hjælpe dig til at ranke højere.

Average Session duration

Session duration er endnu en faktor, der beskriver hvor stor brugerinteraktionen er. Den er desuden også en af de faktorer Google benytter til at vurdere, hvor højt din hjemmeside skal rangere.

Avg. Session duration dækker over antallet af sekunder fra alle sessioner/antallet af sessioner.

udregning af avg session duration

 

Måden Google måler antallet af sekunder fra en session, afhænger af, hvorvidt der er et såkaldt ”engagement hit”, på den sidste side, som brugeren besøger

Broken links

Et broken link bliver ofte også betegnet som et ”dødt link”. Broken links er links, der af den ene eller anden årsag ikke fungerer mere. Vi har nedenunder listet et par af grundene til at der kan opstå broken links.

broken link icon

Inden da, skal det nævnes, at broken links kan opstå både internt og eksternt. Det vil sige at du kan linke til sider på din egen hjemmeside, der ikke fungerer, eller sider på en anden hjemmeside, der heller ikke fungerer. Google ser ned på broken links, da det er med til at forringe brugeroplevelsen, hvilket igen kan påvirke dit SEO arbejde negativt. For at finde broken links behøver du ikke sidde manuelt og tjekke hver eneste link på din hjemmeside, der findes heldigvis forskellige tools til at tjekke links. Vi har med stor succes benyttet programmet ScreamingFrog, som findes i både en gratis og betalingsudgave. Er du ikke fortrolig med dette værktøj har vi skrevet en guide, der viser, hvordan Screaming Frog anvendes til at lave tekniske SEO analyser.

Blandt de mest almindelige årsager til ødelagte links findes:

  • Forkert url

Hvis du har indtastet en forkert URL som link på din hjemmeside. Husk derfor altid at dobbelttjekke om du taster det rigtige link ind.

  • Ikke eksisterende link

Du kan også risikere at linke til en side, der ikke eksisterer mere eller er blevet flyttet. Har du f. eks linket til et produkt, der er udgået af markedet, er der stor chance at produktsiden er blevet nedlagt, og der derfor opstår et broken link. Det kan der rettes op på ved at rette linket til en ny relevant side hvis muligt. Hvis dette ikke er muligt bør linket slettes.

Page speed

Igen er dette ikke et direkte brugerinteraktions parameter, dog er det en vigtig faktor for, at brugerinteraktion kan opstå. Jo langsommere dine landing pages loader, jo større andel af dine besøgende vil hoppe fra, og evt. vælge en konkurrents hjemmeside. Du kan læse mere om dette i afsnittet om ”Teknisk SEO Optimering”.

Linkbuilding

Som navnet antyder går linkbuilding ud på at anskaffe sig links. Disse links er en måde, hvorpå du kan tilegne dig en anden hjemmesides ”værdi” og derudover øge din troværdighed over for søgemaskiner, hvilket belønnes med en bedre placering i søgeresultaterne.

Det er dog også værd at nævne, at det er en rigtig god idé at bygge links internt på din hjemmeside, eksempelvis ved at linke fra en artikel til en anden, således der dannes ”broer” mellem de forskellige sider på din hjemmeside.

Hvis du er helt grøn inden for den mere ‘tekniske’ del af søgemaskineoptimering har vi skrevet en guide, der går i dybden omkring, hvad linkbuilding er for en størrelse

Når du først har arbejdet dig frem til at have en rigtig solid linkprofil har du gjort det nødvendige forarbejde der skal til, for at trafikken for alvor kan begynde at stige. Grunden til dette er, at søgemaskinerne begynder at øge din placering sideløbende med, at den forøgede mængde links eksternt på andre sider kan lede til en del mere trafik i forbindelse med at de andre hjemmesiders læsere klikker sig videre.

Herved er du nået til toppen af SEO-pyramiden, som omhandler social media. Dog skal man ikke undervurdere betydningen af dette, da det er et område som er i eksplosiv udvikling – også inden for SEO verden.

Sociale Medier

Ejer du en blog eller en webshop har du sikkert allerede tilstedeværelse på flere sociale medier – hvis det ikke er tilfældet anbefaler vi at du opretter dig på samtlige sociale medier med det samme! Værdien ved at være tilstede på sociale medier kan nemlig ikke understreges nok, selvom det selvfølgelig afhænger af, hvor mange følgere din side har, samt hvor mange delinger dit indhold får. Det er en måde, hvorpå du kan nå ud til potentielle læsere ved at dele dit kvalitetsindhold på platformene og derudover tage kontakt til populære meningsdannere, som du potentielt kan skabe et samarbejde med jf. de linkbuilding-strategier vi gennemgik i vores guide om linkbuilding.

statistik over sociale medier
Billede lånt fra https://www.wordstream.com/blog/ws/2017/01/05/social-media-marketing-statistics

Når man nævner sociale medier tænker man som regel straks på Facebook, Twitter eller Instagram. Dog skal man ej forglemme, at Google også har sit eget sociale medie. Her snakker vi selvfølgelig om YouTube, som du også bør have en virksomhedsprofil (og/eller annoncer) hos. Der har været meget snak i SEO verdenen om, hvorvidt Google tillægger virksomheder med profiler på deres egne sociale medier mere værdi, men der har ikke været nogen officiel bekræftelse fra Google. Vi anbefaler dog på det kraftigste, at man er til stede på disse platforme og deler indhold regelmæssigt – gerne flere gange om ugen! Virksomheder, der deler indhold regelmæssigt kan skabe en følgerskare, hvor deres budskab efterhånden bliver spredt ud til flere tusinde mennesker, der ellers aldrig ville have fundet hjemmesiden. Det er dog de færreste firmaer, der er i stand til at eksekvere marketingsstrategier ved hjælp af sociale medier, hvorfor det er vigtigt, at man bruger en god portion tid på planlægning før selve marketing-arbejdet påbegyndes. De dygtigste firmaer har været i stand til at bygge en social platform op, som dagligt driver store mængder trafik fra diverse sociale medier over til deres hjemmeside.

Teknisk SEO

Som nævnt består søgemaskineoptimering blandt andet også af teknisk SEO, som er den mere nørdede og tekniske del af optimeringsarbejdet. Når man eksekverer teknisk optimering higer man efter at tilfredsstille søgemaskiner og deres crawlers ved at følge Best Practice inden for de forskellige kategorier.

Synonymt med teknisk SEO finder man blandt andet meta-tags, headers, robots.txt og no-follow. Har man aldrig hørt om teknisk SEO før kan man med fordel læse vores guide omkring teknisk SEO samt hvordan det udføres, hvilket vil hjælpe dig med at kunne forstå resten af dette segment.

teknisk seo billede
Billede lånt fra https://www.linkedin.com/pulse/3-technical-seo-fundamentals-you-shouldnt-ignore-barnett-gearhart/

Selvom vi i vores guide har forklaret brugen af teknisk SEO analyse til at optimere ens hjemmeside ved brug af Screaming Frog SEO Spider værktøjet kan man sagtens optimere teknisk på anden vis. Har man forstået, hvad Best Practice i forbindelse med det tekniske optimeringsarbejde kan man som regel selv finde fejlene ved at gennemgå ens side manuelt og samtidigt have en udviklingsmiljø åbent, hvori man kan læse HTML-koden bag. Dette forudsætter selvfølgelig, at man har et mere avanceret kendskab til, hvordan hjemmesider og søgemaskiner interagerer.

Teknisk SEO er ligeledes en del af at gøre en hjemmeside brugervenlig, men i forbindelse med teknisk optimering er man mere interesseret i at skrue på variabler i ”maskinrummet”, således oplevelsen implicit bliver bedre for kunden, i og med at søgemaskiner får meget nemmere ved at indeksere og præsentere relevant information fra din hjemmeside til det rette bruger-segment.

Hvad er vigtigst, når man udfører SEO?

Efter vi nu har forklaret, hvad SEO basalt set går ud på jf. de forskellige kategorier kan det måske virke en smule overvældende at skulle gå igang. Ikke desto mindre skal vi også minde dig om, at SEO-pyramiden er lavet efter vores egen opfattelse af, hvad der er vigtigst at have styr på først.

Som i enhver anden branche er det altid en god idé at få input flere forskellige steder fra, således man kan vurdere de forskellige synspunkter og derved vælge den fremgangsmåde, man føler sig mest sikker ved. Vi har valgt at hjælpe dig med dette, og frembringer derfor denne helt fantastiske tabel, som SearchEngineLand årligt udgiver:

searchenginelands periodiske seo tabel
Billede lånt fra https://searchengineland.com/2017-periodic-table-of-seo-factors-276790

Som illustrationen viser er det den periodiske SEO tabel med dertilhørende succesfaktorer samt ting, man ikke skal foretage sig. Tabellen er helt fantastisk, da den giver et rigtig godt overblik over, hvad der jf. ekstensive studier samt udtalelser fra Google selv bør give den største gevinst i forhold til investeret tid.

Læser man det med småt i tabellen kan man se, at de forskellige faktorer er rangeret fra -3 til +3, alt efter hvor meget de påvirker ens ranking i søgeresultaterne. Hertil vil vi knytte vores SEO-pyramide med den periodiske SEO tabel for at give det bedst mulige grundlag, for at kunne komme i gang med ens egen hjemmeside. Læg desuden mærke til, at tabellen overordnet er delt op i to elementer, ”On-The-Page SEO” samt ”Off-The-Page SEO”, som vi gennemgik tidligere:

Indhold | Søgeord og tekster

I den første kolonne af den periodiske SEO tabel ses ”Content”, hvor de to vigtigste kategorier er Cq samt Cr; Content Quality og Content Research. Jævnfør vores uddybdelse af SEO-pyramidens ”søgeord og tekster” er der her en overensstemmelse, i det vi understreger vigtigheden af, at ens indhold bærer præg af kvalitet med de helt rigtige søgeord. Herudover er det ligeså vigtigt, at man laver sin research på en fornuftig vis, og for alt i verden undgår at ”stjæle” content, som allerede findes – hvad enten det er lånt fra ens egen hjemmeside eller copy-pasted direkte fra en anden.

De andre kategorier i indhold-kolonnen er også vigtige, men i et mindre omfang en de to ovenstående. Selvfølgelig er det vigtigt, at ens indhold opdateres regelmæssigt, at man også har vertikale elementer såsom billeder og at man skriver på en måde, der er letlæselig. Har man alle disse faktorer med giver det som regel også et stykke kvalitetsindhold, der er lavet på baggrund af fornuftig research. Således kan man anskue, at der er et symbiotisk forhold i kolonnerne.

I den anden ende ser man kategorien ”Vt” som står for ”Violation: Thin”. I denne kolonne menes der ”tyndt” indhold, altså indhold, der mangler substans eller på anden vis ikke rigtig fortæller noget. Bærer ens indhold ikke præg af at være kvalitet-rigt kan man altså risikere at det øger ens chance for at få en straf.

Arkitektur | Brugervenlig hjemmeside og Teknisk SEO

Kolonnen arkitektur dækker over hele to kategorier i vores SEO-pyramide. Argumentationen bag her er, at vi ved at optimere på sidens arkitektur både hjælper brugeren samt søgemaskinen med at finde ud af, hvad indholdet på siden drejer sig om.

Af +3 kategorierne i denne kolonne ses ”Crawl” samt ”Mobile”. At din hjemmeside kan crawles af søgemaskiner samt at brugere kan tilgå din hjemmeside på mobile enheder uden problemer er noget, der vægtes meget højt i 2017. Her ses igen kombinationen af brugeroplevelse samt det tekniske arbejde, da man ved at benytte meta-tags (nofollow, noindex) samt ekskludering af URLs i robots.txt selv kan være med til at bestemme, hvilke URL’er der skal crawles af søgemaskiner. Derved kan man skjule enkelte sider på ens hjemmeside, som man ikke ønsker at brugeren skal kunne finde frem til ved en søgning på Google eller anden søgemaskine. Det kan eksempelvis være sider, hvor det i forvejen kræves at man er logget ind.

At Google (og andre søgemaskiner) vægter den mobile funktionalitet meget højt er en tendens, der er vokset kraftigt frem de seneste par år. Grunden til dette kan ses af følgende graf, som viser hvor mange brugere der er på mobile enheder kontra stationære:

statistik over mobil vs stationære internet brugere
Billede lånt fra https://www.smartinsights.com/mobile-marketing/mobile-marketing-analytics/mobile-marketing-statistics/

 

Og da Google siden ~ 2001 har ønsket at give deres brugere/kunder den bedste brugeroplevelse muligt, er det klart, at de er begyndt at vægte den mobile funktionalitet højere og højere. Derfor er det vigtigt som ejer af en hjemmeside, at man har sørget for at ens hjemmeside fungerer på mange forskellige slags enheder. Det kan eksempelvis løses ved hjælp af et responsivt HTML design, hvilket er noget man kan forhøre sine front-end udviklere om, såfremt man ikke selv har styr på det programmatiske.

Herudover ses også ”Duplicate” samt ”Speed” i arkitektur kolonnen, som begge vægtes med +2. I ”Duplicate” kategorien ses der på, hvor godt hjemmesiden behandler eventuelle duplicate content issues, eksempelvis ved brug af canonical-tagget. ”Speed” kategorien er selvsigende, idet Google og andre søgemaskiner ønsker, at de højt-rangerende hjemmesider skal præsentere deres indhold for brugerne hurtigt. Det er især vigtigt som hjemmesideejer, at man sikrer en hurtig indlæsningshastighed på ens website, da en langsom side kan medføre en høj bounce rate (jf. Google signaler afsnittet) samt en lav procentdel af tilbagevendene læsere eller kunder.

Af de mindst vægtende kategorier i arkitektur kolonnen findes ”URLs” og ”HTTPS”, som tilfalder den mere tekniske SEO del. I ”URLs” kategorien har vi at gøre med tekniske omstændigheder såsom at en URL helst ikke skal indeholde særegne bogstaver, som æøå, eller at man benytter store bogstaver. Igen indeholder Best Practice inden for det tekniske SEO arbejde et stort præg af brugeroplevelse, idet man optimerer teknisk for at give brugeren og søgemaskinen et mere menneskeligt indtryk af hjemmesiden i stedet for forvirrende kodelinjer.

”HTTPS” kategorien dækker over, hvorvidt man som hjemmesideejer har investeret i et SSL certifikat, hvilket er en sikkerhed som sikrer kommunikationen mellem bruger og server i højere grad end hvis man blot benytter HTTP som protokol. Ønsker man at lære mere om HTTPS og HTTP har instantSSL skrevet en udemærket forklaring.

I arkitektur-kolonnen ses endvidere en straf kategori ved navn ”Cloaking” der vægter med scoren -3. Cloaking går kort fortalt ud på, at man som hjemmesideejer opsætter to sider, hvor den ene præsenteres for brugeren og den anden præsenteres for søgemaskinens crawler. Herved kan man ”snyde” søgemaskinen til at tro, at ens hjemmeside fortjener en høj rangering samtidigt med at brugeren bliver præsenteret for noget indhold, som de slet ikke kan bruge til noget. Da den vægter -3 er det selvsigende, at Google slår meget hårdt ned på denne black hat SEO teknik. Wikipedia bringer en uddybende forklaring på begrebet.

HTML | Teknisk SEO

I HTML kolonnen handler det primært om de mere tekniske kategorier, som kan have en indvirkning på din rangering i søgeresultaterne. Som det står beskrevet i vores guide omkring teknisk SEO analyse betyder et veldefineret title tag stadig utrolig meget, når det kommer til at optimere ens hjemmeside. Hertil er ens meta beskrivelse ligeså vigtig, da det sammen med sidens overskrift er det primære, som brugeren bliver præsenteret for i søgeresultaterne. Har du skrevet en lokkende sideoverskrift samt beskrivelse, der beskriver den pågældende sides indhold på en interessant måde har du en højere sandsynlighed for at læseren klikker sig videre ind på din hjemmeside. Dertil hjælper du også søgemaskiner ved at bruge de rigtige søgeord strategisk for at nå det rigtige brugersegment, som vi har nævnt flere gange i denne guide.

Af kategorier, der vægter negativt finder man ”Stuffing” samt ”Hidden”, der som regel ses sammen på sider, hvor der er udført black hat SEO. Det går basalt set ud på, at man fylder ens hjemmeside med en masse forskellige keywords for at nå så bredt som muligt. En analogi kan være at skyde med spredehagl; man prøver at få søgemaskinen til at præsentere hjemmesiden for brugeren, uanset typen af indhold hjemmesiden indeholder. Hertil kan man skjule disse søgeord, eksempelvis ved at have en hvid baggrund, og give alle de spammy søgeord en hvid tekstfarve, således brugeren ikke kan se dem. Dette er selvsagt en rigtig dårlig idé, og det har mistet sin brugbarhed i høj grad, efterhånden som Google har udviklet algoritmer der leder efter netop dette.

Som nævnt i starten af denne guide anbefalede vi, at man sørgede for at få optimeret bedst muligt on-site, før man begyndte på off-site SEO arbejdet som for alvor skubber gang i trafikken. Gennemgangen af de tre første kolonner har som nævnt været On-The-Page SEO kategorier, og har du forstået, samt eksekveret disse efter bedste evne står du med et rigtig solidt fundament, hvilket leder dig videre til Off-The-Page SEO arbejdet, der handler om at fremme kendskabet til din hjemmeside og dit brand.

Troværdighed og Links | Linkbuilding

De første to kolonner i Off-The-Page SEO delen jf. searchenginelands periodiske SEO tabel omhandler ”Trust” samt ”Links”. Har man læst vores linkbuilding guide burde disse to kategorier være selvforklarende, idet linkbuilding, som også findes i SEO-pyramiden, netop handler om at bygge links og øge ens hjemmesides troværdighed.

Kategorierne i ”Trust” kolonnen vil vi derfor ikke gå videre i dybden med, da man let vil kunne skæve til kategorierne og relatere det til, hvad vi har skrevet om i vores linkbuilding guide. Dog er straf-kategorierne ret interessante, da man her kan se, at Google slår ned på hjemmesider, som udbyder piratkopieret indhold. Står man i den situation at man pludselig har fået et earned link men som stammer fra en side der gør sig i piratkopieret indhold er det vigtigt, at man straks signalerer til Google, at man ikke ønsker at blive affilieret med sådanne sider. Det kan gøres ved hjælp af disavow værktøjet.

”Trust”-kolonnen er altså de parametre, Google lægger vægt på når algoritmen tildeler dig troværdighed ud fra de indgående links der findes i din backlink profil. I jo højere grad disse parametre er opfyldt (med undtagelse af violation-kategorierne), desto mere troværdighed vil din hjemmeside opnå. I SEO-kredse kaldes dette for overførsel af linkjuice.

Som nævnt er det linket, der fungerer som et troværdighedsstempel fra en hjemmeside til en anden. Men selv links bliver vurderet af Google for at se, om man følger Best Practie uden at udnytte de huller, der nu måtte være i søgemaskinernes algoritmer. Ser man i ”Links” kolonnen er det ”Quality” der vægtes højest, hvilket vi også berører i vores guide. Ønsker man at finde ud af, hvor kvalitetsrig en hjemmeside er på baggrund af deres metrics kan man benytte et værktøj såsom Moz toolbar. Herudover ses ”Text” og ”Numbers” som positive parametre. ”Text” handler om, hvorvidt ens ankertekster er gode nok. En ankertekst er som nævnt den tekst, der indeholder et link. Ankerteksten skal derfor være velbeskrivende for den ressource, som linket peger imod, hvilket Google også kigger på. ”Numbers” siger sig selv, da det blot handler om, hvor mange links man har – dog med den nuancering, at linksene ikke må bære præg af manipulation, hvilket bringer os til straf kategorierne.

I ”Links” kolonnen findes der nemlig to straf kategorier der begge vægter negativt med -3, hvilket kun ses i denne kolonne. Dette vidner om, at Google vægter disse to meget højt. Vi har at gøre med ”Paid” samt ”Spam”, som begge har til formål at vildlede en kunde eller læser, når de leder efter information.

Køber man links bryder man Googles retningslinjer, hvilket er strengt forbudt og øger ens chance for at få en straf af Googles algoritmer betydeligt. Desværre ses det fortsat at virksomheder køber links i stor stil, men det er et risikabelt foretagende, som kan betyde at ens hjemmeside eller webshop fjernes fra søgemaskinen på ubestemt tid.

Hertil er ”Spam” kategorien lige så alvorlig, da man ved at spamme links signalerer til Google, at man aktivit manipulerer ens backlink profil, hvilket også er forbudt. Derudover bringer links af denne type ingen værdi for brugere, da spam-links som regel bringes i blog kommentarer, i forfatter biografier eller i linkkataloger.

Lokalitet og Social | Sociale medier

De sidste to kolonner er af nyere oprindelse inden for SEO, men er helt klart parametre, som vil få en større og større betydning fremadrettet, når Google skal rangere ens hjemmeside. Som det fremgår af tabellen indeholder de ingen straf kategorier, men man kan nok forvente at Google indfører violations eller penalties, efterhånden som black hat SEO eksperter finder måder at udnytte disse parametre på.

”Personal” kolonnen handler om lokal SEO. Som hjemmesideejer har man mulighed for at tilkendegive land samt by, som Google kan bruge til at præsentere din hjemmeside for brugere i lokalområdet. Kobler man det sammen med de foregående kolonner kan det vise sig at være en ganske god idé at få links fra andre lokale virksomheder, da det i meget høj grad signalerer at din hjemmeside er troværdig, da den anerkendes i lokalområdet. Endvidere kan Google som regel finde ud af, tilhørslandet for en hjemmeside ved hjælp af domæneangivelsen, altså .dk eller .com (eller et af de mange andre Top Level Domains, der findes i dag). Tilbyder man indhold på flere forskellige sprog er det heller intet problem, idet man blot kan benytte hreflang i sådan et tilfælde.

lokal seo billede
Billede lånt fra https://wphomes.soic.indiana.edu/asaini/tag/local-seo/

 

Den sidste, og en af de rigtig spændende kolonner er som nævnt  ”Social”, som handler om, hvorvidt influencers (personer med mange følgere) deler dit indhold på sociale netværk. Her balancerer man dog på en knivsæg, da man let kan komme til at skubbe lidt til disse influencers, så de deler ens indhold – enten ved at give dem gratis ting, som de promoverer, eller ved at betale dem. Her skal man passe på, da Google godt kan finde på at straffe det som betalte links, hvilket vi tidligere påpegede som en alvorlig overtrædelse af Googles retningslinjer.

Ikke desto mindre ser det ud til, at Google begynder at holde mere øje med de sociale medier samt hvordan din hjemmeside optræder i disse. Som nævnt tidligere er det en ganske god idé at få sig oprettet på Googles egne sociale medier, da man kan forestille sig at de holder et ekstra vågent øje disse steder. Specielt YouTube kan være et ganske fantastisk SEO-værktøj, da YouTube har afsindigt mange daglige besøgende som hele tiden leder efter nye interessante videoer. Herved har man en platform med mange aktive brugere, hvor man kan dele sit indhold og forsøge at nå så mange som muligt kontra ens egen blog, som måske ikke rigtig har nogen følgere – endnu. Derudover kan man jo så dele ens YouTube videoer på ens blog med lidt tilhørende tekst, så man får skubbet indholdet ud på begge platforme, uden at det er duplicate content.    

Relaterer man vores SEO-pyramide med searchenginelands periodiske tabel skulle man som læser nu meget gerne kunne se sammenhængen mellem de to. Læser man tabellen fra venstre mod højre får man nogenlunde samme opbygning som i vores SEO-pyramide; først foretages on-site SEO for at ”feje foran døren”, hvorefter man eksekverer off-site SEO således der for alvor kan inviteres læsere inden for på ens hjemmeside.

 

Del denne artikel

Du ville måske også kunne lide

Vi benytter cookies til at forbedre din oplevelse på vores website. Ved at benytte dette website, accepterer du vores brug af cookies. Læs mere